In het kort

Op de kaart staan de officiële buitenzwemplekken in Nederland. Let op, dit zijn alleen de aangewezen locaties. Ga voor de actuele waterkwaliteit naar Zwemwater.nl. Er zijn ongeveer 700 officiële zwemwaterlocaties. Het water bij deze officiële zwemplekken wordt tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) iedere twee of vier weken onderzocht, afhankelijk van de gemiddelde kwaliteit over de laatste vier jaar. Daarbij wordt gekeken of het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Tevens wordt jaarlijks de veiligheid van de locaties onderzocht.

Als u zwemt in water dat verontreinigd is, kunt u ziek worden. Mogelijke gezondheidsklachten na het zwemmen in verontreinigd oppervlaktewater zijn maagdarminfecties, huidklachten (o.a.zwemmersjeuk), oor- of oogontsteking en/of griepachtige verschijnselen. Vanwege hun grotere gevoeligheid voor infectieziekten hebben kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand meer risico's op gezondheidsklachten.

Op Zwemwater.nl vindt u de actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Buiten het zwemseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht. Als u buiten het seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.

Over de kaart

De kaart is samengesteld door het Interprovinciaal Overleg in het kader van de INSPIRE-richtlijn. De controle op de zwemwaterlocaties komt tot stand via een intensieve samenwerking tussen de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Laatst bewerkt: 18-04-2018

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Interprovinciaal Overleg (IPO). Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.