Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de relatie tussen geluk en de leefomgeving.
 

Waarom deelnemen?

Deelnemen aan deze workshops helpt je om bewuster naar de leefomgeving te kijken. Het gaat immers niet alleen om de fysieke inrichting, maar ook om de beleving die deze inrichting oproept. Hoe zorg je voor ankerpunten waar mensen zich veilig en prettig voelen en hoe voorkom je een anonieme ruimte waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt?
 

Wat ga je doen?

Recent deed de Geluksatlas onderzoek naar geluksplekken in Nederland: wat zijn plaatsen waar mensen opladen en gelukkig zijn? En waarom juist daar? Tijdens deze workshop deelt de Geluksatlas haar bevindingen met de deelnemers. Maar je wordt ook zelf uitgedaagd om na te denken over de relatie tussen welzijn en de inrichting van de leefomgeving. Tijdens deze interactieve workshop maak je samen met andere deelnemers ter plekke een nieuwe geluksbelevingskaart.

Sprekers


Liesbeth Paardekoper studeerde milieukunde. Na haar studie werkt ze voor het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en vertrok toen naar Vietnam en Kenia waar ze voor de Verenigde Naties werkte. Daarna maakte ze een ommezwaai naar de creatieve kant. Ze woonde zeven  jaar in Italië waar ze als fotograaf werkte en reisgidsen maakte. Dat leerde haar om bewust te kijken naar de omgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren. Terug in Nederland schreef ze de Geluksatlas, een gids met oplaadplekken die samen iets over de kracht van Nederland laten zien. Al doende werd steeds duidelijker dat plekken ertoe doen voor het geluk en welzijn van mensen. Ze fotografeert, organiseert daarover workshops en deed onder andere onderzoek voor de Atlas Leefomgeving.

Marion van Amelrooij studeerde af als milieueconoom en begon haar carrière als beleidsmedewerker. Inmiddels werkt zij tien jaar bij ingenieursbureau Tauw als senior adviseur. Haar drijfveer is een duurzame samenleving met verstandig ruimtegebruik waarbij naast de gebruikswaarde ook naar de toekomst- en belevingswaarde wordt gekeken. Door belevingsonderzoek kwantificeert Marion de belevingswaarde van de leefomgeving. Zodat belevingswaarde kan worden meegenomen bij het afwegen van verschillende ruimtelijke claims. Op die manier is zij weer terug bij haar oorsprong als milieueconoom: het monetariseren van aspecten waarvoor geen gangbare marktprijs bestaat.