
Zaterdag 5 april is de NVM Open Huizen Dag. Je kunt dan vrijblijvend huizen bezichtigen zonder afspraak. Een slimme koper is natuurlijk goed voorbereid. Gebruik de checklist van Atlas Leefomgeving om alvast inzicht te krijgen in je nieuwe omgeving. Hoe zit het bijvoorbeeld met geluidsoverlast van wegen, hitte op een zomerse dag en de kans op overstroming op je nieuwe droomplek?
âº1: Inzicht in je nieuwe buurt met onze tool Check je Plek
Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar het is handig om verder te kijken dan het huis zelf. De locatie van het huis en de omgeving waarin het huis staat, bepalen ook jouw woonplezier. Want misschien is het huis helemaal fantastisch, maar als er veel geluid in je omgeving is, dan kan dit je woongenot alsnog bederven. Wat een fijne omgeving is, is voor iedereen anders. De één vindt voorzieningen dichtbij belangrijk en de ander hecht aan groen in de buurt.
Met de tool Check je plek op de Atlas Leefomgeving krijg je met één klik een indruk van jouw nieuwe leefomgeving. Je hoeft alleen je postcode of adres in te vullen. Hoeveel groen is er? En hoeveel schaduwrijke bomen staan er in jouw nieuwe straat? Hoeveel geluid is er? Hoe zit het met de luchtkwaliteit? Hoe ver moet je lopen om een boodschap te doen of om de trein te pakken? Je ziet zelfs hoeveel sterren er jaargemiddeld zijn.
Fijne woning op een aangename locatie (energielabel A, alle voorzieningen dichtbij), maar slapen met oordopjes is geen overbodige luxe
âº2: Spits je oren!
Heb je jouw droomhuis gevonden, spits dan ook eens je oren. De hoeveelheid geluid in de omgeving heeft invloed op je woonplezier. Geluid kan bijvoorbeeld je slaap verstoren, en leiden tot andere gezondheidsklachten, als je er stress van krijgt. In een vragenlijstonderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) uit 2021 gaf 11,1% van alle deelnemers van 16 jaar en ouder aan dat ze ernstige hinder ondervonden van wegverkeer. Op de tweede plek stond met 10,2% hinder van buren.
Wil je een indruk krijgen van de hoeveelheid geluid in je nieuwe buurt? En dit vergelijken met je oude buurt? Zoek je oude en nieuwe buurt met het loepje links op op de kaart Geluid in Nederland Op deze kaart zie je hoeveel alle geluidsbronnen bij elkaar opgeteld veroorzaken, gemiddeld over een jaar.
Vind je het geluid van een trein niet zo storend, maar het geluid van auto's wel? Op de Atlas Leefomgeving check je ook het geluid per bron: wegverkeer, treinverkeer- of vliegverkeer of windturbines.
Natuurlijk hangt het geluid in jouw nieuwe buurt af van het moment. Daarom is het belangrijk om op verschillende tijdstippen op de dag te luisteren. Wat hoor je? Luister vooral zelf goed en bevraag je buren.
Leeuwarden op de kaart ''Geluid in Nederland'', de vliegbasis Leeuwarden kleurt rood. Wil je net buiten de stad wonen maar wel rustig? Dan kun je wellicht beter ten oosten of zuiden van Leeuwarden gaan kijken voor een huis
âº3: Check de fundering
Wist je dat zo’n 425.000 gebouwen in Nederland nu al funderingsproblemen hebben of daar tussen nu en 2035 last van krijgen? Volgens het rapport Goed gefundeerd van de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur moet er veel meer informatie over funderingsschade beschikbaar komen. Een onderzoek van Radar Panel onder 14.000 woningeigenaren laat bijvoorbeeld zien dat een meerderheid van de woningeigenaren (55%) geen idee heeft hoe het met de fundering gesteld is. En dat bij bouwkundige keuringen funderingsproblemen vaak niet benoemd worden.
Kijk daarom of jouw droomhuis in een risicogebied staat. Als een huis voor 1970 is gebouwd, op houten palen staat of op veen of klei, heb je een grotere kans dat het huis verzakt. Huizen op houten heipalen kunnen verzakken als de palen boven de grondwaterstand komen. Zuurstof komt bij het hout en schimmels worden actief. Daardoor rot het hout weg.
Op de kaart Gebieden met een kwetsbare fundering door droogte zie je waar in Nederland problemen kunnen ontstaan met gebouwen op houten funderingspalen: vooral in West- en Noord-Nederland.
Staat je nieuwe huis in zo’n risicogebied en zijn er bij de bouwkundige keuring signalen die wijzen op slechte fundering of verzakkingen? Vraag bij de gemeente de oorspronkelijke bouwtekening van je woning op om te achterhalen welke fundering je woning heeft. Je kunt ook informatie opvragen over de grondwaterstanden als jouw huis op houten palen staat. Of kijk eens bij de Veelgestelde vragen van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.
Op de kaart Gebieden met een kwetsbare fundering door droogte zie je dat West-Nederland paars gekleurd is ten opzichte van gebied in Midden-Nederland dat bruin is gekleurd. De paarse kleur geeft aan dat in dit gebied problemen kunnen ontstaan met gebouwen op houten funderingspalen. Bronhouder van deze kaart: Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF), 2020
âº4: Kijk hoe warm het in jouw nieuwe buurt wordt
De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt door klimaatverandering. Dit merk je vooral tijdens hete zomers. Steden warmen meer op dan het platteland. In een stenen omgeving blijft de warmte langer hangen en het verschil tussen de temperatuur in de stad en het omliggende gebied kan op die hete dagen soms wel tot 7 graden Celsius oplopen.
Als je het erg warm krijgt, kun je hittestress ervaren en gezondheidsklachten zoals hoofdpijn krijgen. Kijk daarom eens op onze kaart Gevoelstemperatuur hoe warm het in jouw nieuwe woonomgeving is op een zomerse dag. Ben je op zoek naar een woning in een bepaalde woonplaats? Vergelijk buurten, want de temperatuur verschilt vaak per buurt of straat. Groen en water bieden verkoeling. Toch verliefd op dat ene huis in een relatief ‘warme’ buurt? Dan hebben we goed nieuws. Door je tuin te vergroenen, kun jij je eigen leefomgeving verkoelen.
Utrecht op de kaart ‘Gevoelstemperatuur op een zomerse dag’, het verschil tussen de mate van hittestress en de temperatuur op de Utrechtse Heuvelrug ten opzichte van de stad is goed te zien
âº5: Ontdek of jij droge voeten houdt bij een overstroming
Nog zo’n gevolg van klimaatverandering: de zeespiegel stijgt en langdurige buien komen vaker voor. Onderzoek daarom of jij in nieuwe buurt droge voeten houdt. Op de kaart Water op straat na een extreme regenbui zie je hoeveel water er mogelijk komt te staan in jouw straat na een hevige regenbui.
Door een aantal kaarten zelf te combineren, kun je ook onderzoeken hoe goed jouw nieuwe buurt beschermd is tegen het water. Zoek jouw adres op de kaart Kans op een overstroming vanuit zee, meer of rivier. Kijk op de kaart Maximale waterdiepte bij een dijkdoorbraak hoe hoog het water maximaal komt te staan als de dijken breken. Combineer de kaart met de kaart Dijken en duinen om te kijken hoe sterk de dijken zijn die jouw nieuwe buurt beschermen.
Op de kaart ‘Maximale waterdiepte’ zie je dat de Wieringenmeer (het grote donkerpaarse gebied), dat in 1930 werd veroverd op de zee, weer teruggegeven wordt aan diezelfde zee bij een dijkdoorbraak
Goed om je hier bewust van te zijn als je in deze omgeving een huis wilt kopen. De hoogte van de bodem en gebouwen speelt hierin een rol. De donkerblauwe kleur geeft aan dat het gebied zo’n 7-8 meter onder NAP (Nieuw Amsterdams Peil) ligt. Vergelijk het maar eens met de duinstreek, dat een stuk hoger ligt. Het Atlas-team wenst jou veel plezier en succes bij je huizenjacht zaterdag 5 april tijdens de Open Huizen Dag.
Vind jouw ideale woonplek
Ben jij niet tevreden over je huidige leefomgeving, maar weet je nog niet waar je dan wel wilt wonen? Onze tool Vind je plek helpt je hierbij. Geef aan welke dingen jij in je leefomgeving belangrijk vindt. Zo vind je hopelijk een woonplek die bij jouw wensen past.
Op zoek in Vind je Plek naar een nieuwe woonplek met een groene omgeving, die klimaatbestendig is, en waar weinig geluid is én waar de bereikbaarheid van het OV goed is. Door op de kaart te klikken krijg je informatie over een gemeente of buurt.
Meer lezen?
- Meer informatie over Open Huizen dag 2025 vind je op de website van het NVM.
- Bekijk het thema Prettig wonen op deze website.
- Het rapport Goed gefundeerd vind je op de website van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.
- Bekijk de Veelgestelde vragen op de website van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek.
- Jouw nieuwe omgeving koeler maken? Dat kan door te vergroenen. Doe alvast inspiratie op en lees hoe je van jouw tuin, gevel of balkon een streektuin maakt.
- Onderzoek of jij droge voeten houdt bij een overstroming. Lees het artikel Houd jij droge voeten? Bekijk het op onze nieuwe Overstromingskaart.