De ‘Bodemkaart van Nederland’ stond in de top 15 best bezochte kaarten 2024 van de Atlas Leefomgeving. Zo’n  35.000 bezoekers bezochten de kaart. Je ziet hierop de verspreiding van bodemtypes in Nederland. Naast de verschillende grondsoorten, toont de kaart ook bodemprocessen zoals veendiktes of afwijkende lagen zoals kalkgehaltes.

Dat de kaart veelbekeken wordt, vormt een mooie aanleiding om een inspiratiesessie te organiseren. Bodemkundig onderzoeker en projectleider Kees Teuling van de Wageningen Universiteit & Research (WUR Wageningen University &Research (Wageningen University &Research)) vertelt hoe de kaart wordt gemaakt en geeft je een kijkje achter de schermen. Ook kom je te weten hoe je zelf met deze kaart aan de slag kunt.

Wat valt er te zien op de Bodemkaart van Nederland?

De data van de ‘Bodemkaart van Nederland’ worden gebruikt in één van de modellen in de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Dit landsdekkende model geeft informatie over de opbouw van de bodem in de eerste 1,5 meter onder je voeten. Zie je een landelijke kaart die of een model dat gebruikmaakt van bodem- of grondwaterinformatie? Grote kans dat één van de WUR-basiskaarten er aan ten grondslag ligt.

Over workshopleider Kees Teuling

Bodemkundig onderzoeker en projectleider Kees Teuling van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) studeerde bodemkunde en ruimtelijke statistiek aan de Wageningen Universiteit en is sinds een paar jaar projectleider van de Bodemkaart van Nederland.

Het team van Kees -Bodem, Water en Landgebruik- werkt al 75 jaar aan de ‘Bodemkaart van Nederland’. Elk jaar werken ze aan een nieuwe versie van de kaart. Kees bezoekt samen met een team veldwerkers opnieuw een bepaald gebied. In dat gebied verzamelen ze nieuwe gegevens. Ze ontdekken bijvoorbeeld een vermindering in een oppervlakte veen of ze kunnen de dikte van een kleidek beter in kaart brengen door opnieuw veldwerk te doen. Kees legt uit: “De bodem verandert constant door natuurlijke processen, het bodemleven en menselijk ingrijpen. Hierdoor is de bodemkaart nooit af!”

 

Wat kom je te weten?

In deze inspiratiesessie kom je te weten hoe de ‘Bodemkaart van Nederland’ wordt gemaakt. Ook ontdek je hoe je aan de slag kunt met de data op de kaart.  

Voor wie?

Professionals die werken aan regionale en ruimtelijke opgaven. Bijvoorbeeld  natuurontwikkeling, landschapsplanning, klimaatbestendigheid, bodemgeschiktheid voor landbouw en bodemkwetsbaarheid. Ook andere geïnteresseerden die aan de slag willen met bodeminformatie en werken aan thema’s als bodem of water zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.    

Waar en wanneer?

Op dinsdag 22 april van 15.30-16.30 uur, online vanuit je eigen werkplek via Microsoft Teams. Digitale inloop vanaf 15.25 uur.
 

Meld je aan voor de workshop!


Contact

Heb je vragen of wil je ook een workshop of inspiratiesessie organiseren? Stuur dan een mail naar Stephanie.Wesselink@rws.nl.