
Atlas Leefomgeving actualiseert elk jaar de luchtkwaliteitskaarten. Op de Atlas vind je de nieuwe luchtkwaliteitskaarten. Deze geven een beeld van de jaargemiddelde fijnstofconcentratie (PM2,5 en PM10) en de stikstofdioxideconcentratie (NO2) voor het jaar 2023.
In 2023 waren de concentraties stikstofdioxide en fijnstof veel lager dan in 2022. Dit concludeert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in de Monitoringsrapportage MLK 2024. Dit komt voor een groot deel door de grote hoeveelheid regen en de hogere windsnelheid in 2023. Hierdoor ‘verdunnen’ de concentraties van deze stoffen.
Verwachting
Het ziet ernaar uit dat de luchtkwaliteit de komende jaren verder verbetert doordat verkeer, industrie en veehouderijen minder stikstofdioxide en fijnstof uitstoten. Dat komt bijvoorbeeld doordat elk jaar oudere auto’s worden vervangen door nieuwe auto’s die schoner zijn. Deze auto’s stoten minder of zelfs geen stikstofoxiden uit.
Op dit trendbeeld zie je de jaargemiddelde stikstofdioxideconcentratie van 2013 tot 2023. Je ziet duidelijk een dalende trend. Deze trend zet naar verwachting door.
Vanaf 2030: nieuwe Europese normen fijnstof en stikstofdioxide
Toch zullen de grenswaarden in de toekomst vermoedelijk vaker worden overschreden. Dat komt doordat er vanaf 2030 nieuwe, strengere Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide gaan gelden. Voor een gezonde leefomgeving adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie nog lagere waarden.
Berekening concentraties
De concentraties in de lucht worden berekend met wettelijk voorgeschreven modellen. De input voor de modellen zijn geactualiseerde gegevens over onder meer meteorologie, emissiefactoren van wegverkeer en veehouderijen, grootschalige concentraties en ruwheidskaarten voor 2023.
Gedetailleerde gegevens nodig
De kaarten zijn uniek omdat je kan inzoomen op buurtniveau. Daar zijn gedetailleerde gegevens voor nodig, bijvoorbeeld van verkeer. Gemeenten en provincies sturen deze cijfers elk jaar naar het RIVM. Het kost veel tijd om die gegevens te verwerken en te controleren. Daarom zijn de jaargemiddelde luchtkwaliteitskaarten van twee jaar geleden.
Meer lezen?
- Bekijk het thema Schone lucht
- Bekijk de pagina Fijnstof op Schone lucht
- Bekijk de pagina Stikstofdioxide op Schone Lucht.