
Op woensdag 30 april vindt voor de tweede keer de Nationale Geluidmeetdag plaats. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe Nederlanders geluid beleven. Niet alleen in decibellen, maar ook in ervaringen. Met jouw hulp maken we geluidsoverlast bespreekbaar en zetten we een eerste stap naar een gezonder geluidsklimaat. Doe je mee? Laat dan op 30 april weten hoe jouw buurt klinkt en hoe jij dat geluid ervaart!
Wist je dat het bijna nergens in Nederland écht stil is? Overal om ons heen is geluid: verkeer, vogels, spelende kinderen of een kerkklok die slaat. Zelfs in een stille polder kun je een vliegtuig horen overvliegen. Geluid bepaalt vaak hoe fijn (of juist vervelend) we een plek vinden. Maar hoe we die geluiden ervaren, is voor iedereen anders. Het is juist die beleving die bepaalt of geluid stress veroorzaakt of juist ontspanning geeft. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe Nederlanders geluid beleven. Precies dat gaan we op de Nationale Geluidmeetdag onderzoeken.
Hoe klinkt Nederland?
Op woensdag 30 april 2025 kun je samen met duizenden anderen via de gratis Klankbord App laten horen hoe jouw buurt klinkt en hoe je dat geluid ervaart. Is het geluid storend of juist prettig? Hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter en significanter de resultaten worden.
Jouw beleving is waardevol
Door jouw meting te combineren met die van duizenden anderen ontstaat er een uniek beeld van hoe Nederland klinkt én hoe mensen geluid beleven. Maar ook help je mee met het in kaart brengen van geluidsoverlast en geef je inzicht in hoe we onze leefomgeving prettiger kunnen maken.
Meedoen?
Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Geluidmeetdag.
Bekijk de resultaten van de Nationale Geluidmeetdag 2024
Tijdens de Nationale Geluidmeetdag in 2024 zijn door heel Nederland geluidmetingen gedaan met de `Klankbord App’. In totaal zijn er bijna 3.400 metingen gedaan met ongeveer 2.800 unieke apparaten. Ben jij benieuwd naar de resultaten? Lees het nieuwsbericht Lessen van de Nationale Geluidmeetdag 2024 voor 2025 op de website van Samen Meten.
Over Samen Meten
Geluidoverlast kan een grote invloed hebben op je gezondheid. Samen Meten van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ondersteunt daarom mensen die zelf geluid willen meten. Deze metingen vind je op het Samen Meten-dataportaal. Er komen steeds meer van deze geluidmeetpunten bij.
Meer weten?
Bekijk het thema Geluid in je omgeving op de Atlas.