De Atlas Leefomgeving bestaat 15 jaar. Dat vierden wij met een lustrumfeest in het Hof van Cartesius in Utrecht. Samen met studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam maakten we de film Atlas 15 bestaat jaar. Kijk je mee?

Atlas bestaat 15 jaar!

Atlas Leefomgeving bestaat 15 jaar!

MILAN LOBRIJ (Atlas-medewerker): Hallo allemaal. Ik ben Milan, een Atlasser. Ik ben vandaag in Het Hof van Cartesius. De bekendste circulair gebouwde werkplek van Utrecht. We zijn vandaag bijeen om het 15-jarige bestaan van Atlas Leefomgeving te vieren. En we doen dat met de mensen die normaal met ons meedenken. Vandaag staat echter in het teken van 'doen'. Maar voordat we gaan doen blikt Rianne terug op de afgelopen 15 jaar.

RIANNE DOBBELSTEEN (opdrachtgever vanuit ministerie IenW): Aan mij de eer om jullie allemaal van harte welkom te heten. Ik vind het zelf helemaal geweldig, want we hebben elkaar lang niet live gezien. Het is een lustrum. Dus wij hebben een feestje vandaag. En daarom gaan we allemaal leuke dingen doen.

MILAN LOBRIJ: Maar waarom is Het Hof van Cartesius nou zo'n bijzondere circulaire werkplek? Ik sta naast Taco, één van de Hofleden, die ons hier meer over kan vertellen.\

TACO JANSONIUS (hofdlid Hof van Cartesius): Het Hof is een bijzondere werkplek om twee redenen. Want één hebben we de gebouwen zelf gebouwd met heel veel hergebruik van materialen. Tot wel 90 procent. En ten tweede is het een groene werkplek. Ik heb hier ontdekt dat je heel veel buiten kan doen tijdens werktijd. Buiten bellen, vergaderen, nadenken, lezen. Eigenlijk bijna alles.

RIANNE DOBBELSTEEN: We hebben allerlei workshops. Jullie hebben je aangemeld.

BEELDTEKST: Geluidsonderzoeker Michiel Huijsman van Soundtrackcity presenteert workshop Geluidsbeleving

GEERT VERHOOFSTAD (beleidsmedewerker Geluid bij de provincie Utrecht): Het gaat niet alleen om de hoogte van de dB's, maar ook de kwaliteit van het geluid. Bijvoorbeeld de gevels die op een andere manier verhard zijn geven een bepaald gevoel.

BEELDTEKST: Jeroen Koning (gemeente Utrecht) en Fedor Gassner (GGD Regio Utrecht) geven workshop Gezonde Stadswijk

NORMAN EGTER VAN WISSEKERKE (TNO): Ik ben hierheen gekomen omdat ik van oudsher betrokken ben bij de Atlas. En ik wilde heel graag weten wat de meest recente ontwikkelingen waren.

BEELDTEKST: Rick van Cleef (IVN) presenteert workshop klimaatadaptieve tuin

MAAIKE DE LEEUW (communicatieadviseur Milieu Centraal): We hebben gekeken naar verschillende klimaatadaptieve maatregelen die je in je tuin kunt toepassen. Maar ook hoe je biodiversiteit in de tuin kan stimuleren.

BEELDTEKST: Charlotte Ernst, oprichter Hof van Cartesius, laat deelnemers het Werkspoorkwartier beleven

STAN VERGEER (klimaatregisseur gemeente Kampen): Gewoon het feit dat ze dus een groen pad door een industrieterrein maakt. Maar ook de mensen die hier werken 's middags een rondje kunnen lopen.

BEELDTEKST: Ideeënboom Sjaak verzamelt ideeën voor de toekomst

MILAN LOBRIJ: Wat heb je voor ons in petto, ideeënboom?

IDEEËNBOOM SJAAK: Ik heb waanzinnig veel goede bemeste ideeën voor je.

MILAN LOBRIJ: Ik trek er eentje open. Meer creatieve manieren om data te presenteren. Nou, hier zijn we zeker mee bezig en daar gaan we ook zeker mee door.

BEELDTEKST: Rowin Snijder, workcomposterur, leert deelnemers alles over wormcomposteren

FEDOR GASSNER (GGD Regio Utrecht): Ik heb heel veel geleerd over de kracht van het bodemleven. We hebben het er met z'n allen over gehad dat we eigenlijk te weinig zicht hebben op wat er onder onze voeten gebeurt.

LIESBETH PAARDEKOOPER (Geluksplekken): Het leukst van vandaag vond ik wel dat we de bingo deden en dat we als een gek vijftig plekken moesten gaan fotograferen.

RIANNE DOBBELSTEEN: Ik denk dat we echt een leuk feestje gehad hebben, leuke dingen gedaan hebben. Heel inspirerend.

MILAN LOBRIJ: Wil jij nou net zoals al deze mensen hier achter mij ook meewerken aan de Atlas? Ga dan naar deze link.

BEELDTEKST: www.atlasleefomgeving.nl/contact