Deze kaart laat zien waar in Nederland problemen kunnen ontstaan met gebouwen die houten funderingspalen hebben. Houten funderingen kunnen zwak worden, vooral in veen- en kleigebieden.

Meer kans op problemen met houten fundering in West- en Noord-Nederland

Ongeveer 750.000 gebouwen in Nederland hebben een basis die is gemaakt van houten funderingspalen. Deze funderingspalen werden vooral gebruikt in de bouw vóór 1970.

Houten palen zijn onder meer gevoelig voor paalrot door schimmel. Houten palen moeten onderwater staan, anders gaan ze rotten. Vooral gebouwen in de veen- en kleigebieden (paarse gebieden op de kaart) lopen kans op problemen met de houten fundering door minder draagkracht. Klimaatverandering is ook een oorzaak van paalrot in de veen- en kleigebieden. Het grondwaterpeil zakt door droogte waardoor palen boven water komen te staan, en vervolgens gaan rotten. Ook in gebieden waar zout- en gaswinning is, is de bodem zwakker.

In de bruine gebieden is de fundering minder kwetsbaar. In steden (grijze gebieden) staan de huizen soms op verschillende soorten bodems doordat de stad groter is geworden. Daardoor is de indeling vaak niet goed te maken. Maar in het algemeen geldt dat de fundering vooral in steden in West- en Noord-Nederland kwetsbaar is.

Wie heeft de kaart van kwetsbare fundering gemaakt?

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben de kaart gemaakt.

Wil je de gegevens van de kaart gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister voor meer informatie over deze kaart en hoe je deze kan downloaden. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 28-11-2022.