Meer bodemdaling in de provincie Groningen

Op deze kaart zie je hoeveel en waar de bodem zakt in de diepere bodemlagen in Nederland. De rode kleur op de kaart geeft aan dat de bodem met meer dan 5 mm per jaar zakt. In de provincie Groningen zie je veel bodemdaling. Dat komt omdat in Groningen veel grondstoffen uit de bodem worden gehaald. Gaswinning is meestal de oorzaak van bodemdaling in de onderste bodemlagen.

De groene kleur op de kaart geeft aan dat de bodem bijna niet beweegt. De blauwe kleur geeft aan dat de bodem met meer dan 5 mm per jaar omhoog komt. Dit gebeurt in Limburg doordat het water dat voor de mijnbouw werd weggepompt, weer terugkeert in de bodem.

Wie heeft de kaart van Bodemdaling gemaakt?

De kaart is gemaakt door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) met gegegevens uit 2018. Ook de volgende organisaties werkten mee aan de kaart: TU Delft, KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), Hogeschool Utrecht, Universiteit Twente, SkyGeo en 06-GPS.

Wil je de gegevens van Bodemdaling gebruiken?

Bezoek het Nationaal Georegister om te lezen hoe de kaart gemaakt is en of je deze kan downloaden. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 24-02-2021.